ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;

Μορφή επιδημίας έχει πάρει η νόσος των λεγεωνάριων

Ο αριθμός των νεκρών από την άνευ προηγουμένου επιδημία της νόσου των λεγεωνάριων που πλήττει τη Νέα Υόρκη ανήλθε σε 12, ενώ 113 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από αυτή τη μορφή πνευμονίας, ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ οι αρχές. ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;

Εβδομήντα-έξι άνθρωποι έχουν ήδη νοσηλευτεί κι έχουν πάρει εξιτήριο από τις 10 Ιουλίου που εκδηλώθηκε η επιδημία στο νότιο Μπρονξ, ένα αρκετά υποβαθμισμένο προάστιο της πόλης της Νέας Υόρκης.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ
Νόσος Λεγεωνάριων

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η νόσος δεν είναι μεταδοτική και θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Ο άνθρωπος μολύνεται από βακτήρια που βρίσκονται σε ζεστό νερό, όπως σε σωλήνες υδροδότησης και συστήματα κλιματισμού. Η μόλυνση γίνεται μέσω της εισπνοής σταγονιδίων μολυσμένου νερού κι η περίοδος επώασης διαρκεί από δύο ως δέκα ημέρες.
Το βακτήριο της νόσου εντοπίστηκε στο σύστημα κλιματισμού 13 πολυκατοικιών στο νότιο Μπρονξ. Έκτοτε, όλα τα συστήματα αυτά απολυμάνθηκαν. ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;

Οι αρχές έχουν τονίσει ότι εκείνοι που κατέληξαν ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς και είχαν ιατρικά προβλήματα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι η πόλη θα εφαρμόσει νέους κανονισμούς για την ασφάλεια του συστήματος υδροδότησης, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και κυρώσεις εις βάρος όσων δεν τους εφαρμόσουν.
Επανέλαβε, πάντως, πως το πόσιμο νερό στη Νέα Υόρκη, τα σιντριβάνια και οι πισίνες “δεν έχουν μολυνθεί από τη λεγεωνέλλωση”.

Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων

ΑITIOΛΟΓΙΑ: Η λοίμωξη οφείλεται σε βακτήρια του γένους Legionella, μια ομάδα gram-αρνητικών, αερόβιων βάκιλλων. Τα βακτήρια μπορεί να εισπνευσθούν από μολυσμένες υδρονομές, όπως υδρόψυκτοι πύργοι, υγραντήρες, κλιματιστικά ή μολυσμένο εξοπλισμό αναπνευστικής θεραπείας.

«Τα κλιματιστικά μετατρέπονται σε τόπο συσσώρευσης παθογόνων μικροοργανισμών από την αναπνοή και τον ιδρώτα των ανθρώπων. Τα βακτηρίδια αυτά επαναπροωθούνται με το ίδιο σύστημα κλιματισμού στον αέρα των χωρών διαβίωσης ή εργασίας. Ο κίνδυνος προσβολής των ατόμων, με προβληματικό κυρίως ανοσοποιητικό σύστημα, είναι μεγάλος. Τα πλέον επικίνδυνα για την επώαση τέτοιου είδους μικροβίων είναι τα γυάλινα κτίρια, όπου δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός και τα πάντα εξαρτώνται από το σύστημα κλιματισμού» αναφέρει ο χημικός μηχανικός και περιβαλλοντολόγος κ. Δ. Παπαϊωάννου.

Η ελληνική πραγματικότητα

«ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ της “νόσου των λεγεωναρίων” σε περιηγητές που επισκέπτονται τη χώρα μας, με πηγή μόλυνσης τα ξενοδοχειακά καταλύματα, συμπεριλαμβανομένων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, συνεχώς αυξάνονται με κίνδυνο σχετικής δυσφήμησης του τουρισμού μας».

Το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Υ1α/5050 της 21.11.1996 έγγραφο του υπό τον κ. Γ. Μανέ Τμήματος Επιδημιολογίας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα», καταρρίπτει τους πρόσφατους ισχυρισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών περί «μη ύπαρξης κρουσμάτων της “νόσου των αιρ κοντίσιον” στη χώρα μας» και περί «δημιουργήματος ξένων παραγόντων στην προσπάθεια να πληγεί ο τουρισμός μας»!

Αντιθέτως οι παρενέργειες της «τεχνητής δροσιάς» είναι υπαρκτές, έχοντας προ πολλού προκαλέσει την ανησυχία και την επιφυλακή των υπευθύνων.

Τουλάχιστον 135 κρούσματα της «νόσου των λεγεωναρίων» με θύματα ξένους τουρίστες έχουν σημειωθεί μόνο την πενταετία 1990-95 στη χώρα μας. Ταυτοχρόνως στη χώρα μας νοσούν δεκάδες Ελληνες από την ασθένεια των συστημάτων κλιματισμού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί και θάνατοι.

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=90690

 

5 Απαντήσεις στο “ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Μορφή επιδημίας έχει πάρει η νόσος των λεγεωνάριων”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.